Noć na zemlji - putovanja, Putujemo Kinom, Putujemo svetom

Sladoled sa ukusom suzavca

Uradite nešto za Hong Kong (photo by Pop & Zebra on Unsplash)

Hong Kong je jedan od najspecifičnijih gradova na svetu. U njemu pokušavaju da koegzistiriaju dve suprotnosti – britanska i kineska kultura.

Iako je deo Kine, Hong Kong uživa svoja jedinstvena prava koja nisu praksa, niti su dozvoljena na teritoriji kontinentalne Kine. U želji da Hong Kong postane deo Kine u svakom pogledu, u Pekingu se donose odluke i zakoni koje Hongkonžani drže za neprijateljske. Sloboda govora i mišljenja u Hong Kongu i te kako postoje, a čini se da Kina pokušava da tu slobodu stavi pod kontrolom Komunističke partije koja se nalazi na čelu Kine.

Verovatno se pitate, kakve ovo sve ima veze sa sladoledom.

Hong Kong je, za razliku od ostatka Kine, poznat po protestima kao jednom vidu komunikacije građana sa vlašću koja želi da nametne odluke koje građani smatraju i drže za štetne po kvalitet njihovih života.

2019. godine je krenula lavina protesta u Hong Kongu jer se njenim građanima, naročito mladim ljudima, ni malo ne sviđa pokušaj Kine da uvede zakon o ekstradiciji.

Proteste je na trenutak zaustavio karantin u kojem je, kao i ostatak sveta, stavljen Hong Kong zbog pojave virusa Covid-19.

Nakon ukidanja karantina, Hongkonžani su se vratili na ulice i intezivirali svoje nezadovoljstvo što je dovelo do pojave sukoba između njih i policije. A gde je sukob između građana i policije tu je i suzavac.

I tu na scenu stupa Čang Jiuva (Chung Yiuwa), vlasnik poslastičare Songo gelato shop, koji u želji da podrži proteste pravi sladoled sa ukusom suzavca. Čang je u nekoliko intervjua naveo da je njegova želja da pojavom ovakvog ukusa sladoleda bodri protestante i rasplamsava njihovu strast.  

Glavni sastojak sladoleda sa ukusom suzavca je crni biber. Prvo se peče biber u zrnu, potom se melje i od njega pravi smesa za sladoled.

U životu sve može da se zabiberi, pa i sladoled
(Britlish & Michelle Tsang)

Oni koji su sladoled probali, a koji iz iskustva znaju kakvog je „ukusa” suzavac, kažu da je sladoledom pogođena poenta i da ih podseća na trenutak nemoći na protestima, odnosno, na momenat kada su se po prvi put u životu borili za dah dok im je suzavac itirirao grlo i disajne puteve.

Kugla sladoleda košta 5 dolara. Čang planira da uz svaku kupljenu kuglu sladoleda pokloni gas-masku. Ovaj neobični ukus neće biti sklonjen iz poslastičare sve dok se protesti ne okončaju, tako da možemo slobodno reći da je ovaj sladoled sa biberom zapravo sladoled sa „ukusom protesta”.

Ipak, njegov najprodavaniji sladoled nije sa ukusom suzavca, već sa ukusom šampanjca koji je povezan sa pobedom. Nadam se da ćemo uskoro reći da je sladoled sa ukusom šampanjca – sladoled sa „ukusom” Hong Konga ❤

Sladoledžije za lidere
(photo by Brendan Church on Unsplash)

📸 Background image – Heather Barnes & Ev (Unsplash)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *