Kafa i cigarete - životni stil

Da li ste čuli za dudl (doodle art)

Moja prva dudl čudovištanca

Verovatno ste primetili da Gugl (Google) s vremena na vreme napravi jednokratne izmene na svom logou. Uglavnom to radi kako bi skrenuo pažnju na neki događaj, praznik ili poznatu ličnost. Stil kojim se Gugl tom prilikom koristi je poznat pod imenom dudl (doodle). U velikom broju slučajeva, na opštu radost svih nas, Gugl logo postaje i interaktivan.

Google Doodle
(Wikipedia)

Reč dudl se inače vezuje za nešto budalasto. Dudl crteži su uglavnom apstraktni, detinjasti i nema tu neke filozofije, niti dubine, jer je sve u službi relaksacije i zabave.

Dudl je vrsta crteža koja nastaje u trenutku kada je pažnja pojedinca usmerena na nešto drugo. Svi smo prošli kroz period dosadnih časova ili predavanja. Ili dosadnih telefonskih razgovora. Ili nekog čekanja kojem se ne nazire kraj. I verovatno nema osobe koja u tim večno dosadnim trenucima ne bi krenula da žvrlja nešto.  

Te „žvrljotine” i te kako govore o nama – da li smo multitasking osoba, da li prolazimo kroz neku stresnu situaciju, da li smo smireni, da li smo timski igrač itd.

Dudl se sve više koristi kao deo terapije umetnošću. Psiholozi su nakon brojnih testiranja došli do zaključka da se ljudi prilikom neobaveznog i intuitivnog crtanja oslobađaju stresa. Pored toga, izoštrava se fokus i vežba dugoročno pamćenje.   

Za mnoge ljude koji vole da crtaju, dudl je idealno rešenje jer nije zahtevno tj. ne morate imati istoriju umetnosti u malom prstu, niti znati neki specijalnu slikarsku tehniku. Dovoljni su papir i olokva, i dudlovanje može da počne.

Bellion
(Pixabay)

Dudl crteži mogu biti mali, veliki, šareni, jednobojni. Dudl je veoma popularan među ljudima koji se bave grafitima i muralima.

Naravno, dudl može da preraste u ozbiljno umetničko delo, ali to već zavisi od ambicija i talenta pojedinca.

Pawel Czerwinski
(Unsplash)
Camila Waz
(Unsplash)

Razlikuju se pet glavnih stilova:

1 – Zentangle

Zentangle je relaksirajuć i zabavan način stvaranja crteža uz pomoć ponavljanja osmišljenog šablona koji čine krive i polukružne linije s ciljem da se stvori efekat zamršenosti.

Kada meditiramo, bitno je fokusirati se na sadašnji tenutak i meditativni objekat kao što je plamen sveće, reč, tačka na zidu i sl. Proces stvaranja Zentangle crteža se zove tangling (zapetljavanje) i radi se o jednoj formi meditativne umetnosti gde se umetnik fokusira na svaku liniju zasebno, a ne na celokupnu sliku (kao i u slučaju meditacije).

Zentangle crtež je crno-bele boje. Radi se na manjem parčetu papira.

2 – Zendoodling

Zendoodling je „slobodnija” varijanta Zentangle tehnike. Možete koristiti razne boje, papir može biti bilo koje veličine, a šabloni inspirisani slovima, oblicima životinja, rečima itd.

3 – Stendoodling

Stendoodling je proces stvaranja crteža uz pomoć stensila. Stensil (stencil) je vrsta šablona, naročito popularnog među uličnim umetnicima (street artists).

Laura Stanley
(Pexels)

4 – Mandalas

Reč mandala prevedana sa sanskrita znači krug i pojavljuje se u svim većim religijama (Budizam, Hinduizam, Hrišćanstvo idt.). Tradicionalno se koristi prilikom meditacije jer reprezentuje konekciju koju imamo sa univerzumom. Čin oslikavanja mandala je smirujuć i pomaže mozgu da se fokusira.

Prilikom oslikavanja mandala, uglavnom se crtači i slikari koriste geometrijskim šarama i šablonima.

Svaka boja ima posebno značenje i nosi sa sobom određenu simboliku:

Crvena – strast, snaga, visoke vibracije

Roze – ljubav, intuicija, ženstvenost

Narandžasta – kreativnost, transformacija, intuicija, samosvest

Žuta – učenje, mudrost, smeh, sreća

Zelena – ljubav prema prirodi, psihičko isceljenje, psihičke sposobnosti, brižnost

Plava – unutrašnji mir, meditacija, emocionalno isceljenje

Ljubičasto – duhovnost

Belo – fokus na duhovnost

Crna – misterija, dubokoumnost, individualnost

5 – Doodle art (u prevodu, sve što Vam padne na pamet)

Chuttersnap
(Unsplash)

Nemojte da Vas obeshrabre slike koje sam iskoristila ovom prilikom (ne računajući moj početnički rad), već se uhvatite u koštac sa papirom i olovkom i krenite u avanturu koja će Vam pomoći da se osećate bolje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *