Čudnije od raja - umetnost, Slušamo

10 pesama koje su obeležile maj 2020. godine

Photo by Glen Carrie on Unsplash

THE FLAMING LIPS – Flowers of Neptun 6

Američki rok bend The Flaming Lips je pesmom Flowers of Neptun 6 obeležio kraj maja.

Bend je izdao album Dead Lips u martu, ali Flowers of Neptun 6 je, kako sam bend navodi, prva objavljena pesma sa budućeg albuma American Head koji bi trebalo da svetlost dana ugleda ovog leta.

Pevač  Vejn Kojn (Wayne Coyne) je pesmu opisao kao jedinstvenu kombinaciju blaženog, nevinog i psihodeličnog iskustva koju deli sa autorom pesme i kolegom iz benda Stiven Drozdom (Steven Drozd) i pevačicom Kejsi (Kacey Musgraves).

Spot je simboličan. Vejn ogrnut američkom zastavom, u plastičnoj lopti, hoda poljima koja gore.

John’s still a greaser, and
Tommy’s gone off to war
James got busted, and
Doesn’t give a fuck anymore

MATT BERNINGER – Serpentine Prison

Pevač benda The National Met Berninger (Matt Berninger) je odlučio da izda solo album i tim povodom je nastala pesma Serpentine Prison.

Met je pesmu napisao još 2018. godine, u vreme kada je radio na albumu I am Easy to Find (The National). Kako je stalno angažovan povodom raznih muzičkih, filmskih i TV projekata, gde mu je uloga da napiše i komponuje pesmu inspirisanu tuđim životima i emocijama, Met je odlučio da se pozabavi (kako sam kaže) sopstvenim emotivnim đubretom.

U blizini aerodroma u Los Anđelesu postoji kanalizaciona cev koja se spušta u okean. Na njoj se nalazi kavez koji sprečava ljude da se penju na cev i skaču u more. Ta cev i kavez, koje su uticale na naslov pesme, pojavljuju se na samom početku i kraju spota. Ostatak videa je snimljen u studiju.

Total submission
I’ve seen a vision
Everyone’s screamin’
I’ve been daydreamin’

BOB DYLAN – False Prophet

Nakon osmogodišnje pauze, legendarni Bob Dilan (Bob Dylan) se vraća na muzičku scenu sa albumom Rough and Rowdy Days u Columbia Records produkciji. Zvanično objavljivanje albuma je zakazano za 19. jun 2020. godine.

Već tri pesme su izašle u etar – Murder Most Foul, I Contain Multitudes i False Prophet.

Murder Most Foul je nastala inspirisana ubistvom američkog predsednika Džon Kenedija (John F. Kennedy).

Muzika za majsku pesmu False Prophet je bazirana na pesmi If Lovin’ is Believin iz 1954. godine (Billy „the kid” Emerson).

I’m the enemy of the unlived meaningless life
I ain’t no false prophet
I just know what I know
I go where only the lonely can go

...

PET SHOP BOYS – I don’t wanna

Introverti svih zemalja, ujedinite se uz novu pesmu benda Pet Shop Boys – I don’t wanna!

Pesma se nalazi na albumu Hotspot, objavljenom u januaru 2020. godine.

Pet Shop Boys je jedan od retkih bendova koji su ostali dosledni svom stilu koji su izgradili još osamdesetih godina.

Što se tiče samog videa, radi se o animaciji urađenoj u stilu stripa. Glavni junak je tinejdžer koji između provoda i kuće radije bira kuću, međutim, na insistiranje prijatelja on odlazi na žurku.

Fanovi su primetili da je Pet Shop Boys izabrao idealan trenutak da objavi video, zbog situacije sa virusom Covid-19 i karantinom koji se sprovodi u zemljama širom sveta.  

I don’t wanna go out
I don’t wanna go dancing

NICK CAVE – Cosmic Dancer

Divni Nik Kejv (Nick Cave) nas je maja 2020. godine iznenadio melanholičnom izvedbom pesme Cosmic Dancer za kompilaciju Angelheaded Hipster: The songs of Marc Bolan & T. Rex.

Cosmic Dancer je pesma benda T.Rex i datira iz 1968. godine.

Na kompilaciji rade i drugi poznati muzičari, kao što su Lusinda Vilijams (Lucinda Williams), U2, Peaches itd. Objavljivanje kompilacije je zakazano za 4. septembar.

Pokojni Mark Bolan (Marc Bolan) bi sigurno bio zadovoljan novim ruhom njegove pesme za čiji kroj je zadužen Nik Kejv.

I danced myself out of the womb
I danced myself out of the womb
Is it strange to dance so soon?
I danced myself into the tomb

KHRUANGBIN So We Won’t Forget

Khruangbin je teksaški indie rock trio čija muzika osvaja na prvo slušanje.

Bend pažljivo priprema svoju publiku i javnost za album Mordechai. Njegovo zvanično objavljivanje i puštanje u prodaju je zakazano za 26. jun. Do tada možemo da uživamo u specijalitetu koji je zadužen da istopi i srce od kamena, a radi se o spotu za pesmu So We Won’t Forget.

Članovi benda nas ovom pesmom podsećaju da svakodnevno ljudima koje volimo kažemo da ih volimo, jer jednog dana nećemo biti u mogućnosti da to uradimo…tako je sa ocem koji na svom biciklu prevozi veliku belu plišanu igračku koja je pripadala njegovoj maloj ćerci koja je preminula, i koje se seća sa nebeskom tugom.

Da, radi se o pesmi i videu koji će Vas rasplakati…

Ooooo
Every minute
Every hour
So we won’t forget

PHOEBE BRIDGERS – I See You

Zahvaljujući bendu The National i pesmi Walking on the String, otkrila sam divni glas mlade Fibi Bridžers (Phebe Bridgers), kantautorke iz Los Anđelesa.

Fibi uveliko radi na albumu Punisher i za sada smo bili u prilici da čujemo tri pesme sa budućeg albuma koji će osvežiti leto – Kyoto, Garden song i I See You.

Pesmu I See You je napisala zajedno sa svojim bivšim momkom. Kako je navela, radi se o pesmi koja je posvećena njihovom raskidu koji je bio izuzetno bolan jer su njih dvoje bili jedno dugi niz godina.

Igra senki se savršeno uklapa uz muziku, glas i reči.

But I feel something when I see you now
I feel something when I see you

  IGGY POP – Family Affair

Veteran rok scene i legenda Igi Pop (Iggy Pop) je svoj 73. rođendan obeležio pesmom Family Affair, na opštu radost svojih fanova.

Family Affair je pesma benda Sly & the Family Stone. Verzija ove pesme u izvođenju Igi Popa datira iz 1985. godine, ali je tek pod stare dane rešio da je podeli sa nama.   

Zanimljivo je da se Igi sada, dok protesti bukte širom Amerike, dosetio pesme koja se originalno nalazi na albumu simboličnog naslova There’s a Riot Goin’ On.

Kako je rekao, radi se o pesmi koja se u njegovom slučaju dokazala poput najboljeg prijatelja u teškim trenucima i nada se da će dopreti do drugih ljudi na isti način kao što je doprla do njega i pomogla mu da rastera „crne oblake iznad glave”.  

You can’t cry ’cause you’ll look broke down
But you’re cryin’ anyway ’cause you’re all broke down

MARK LANEGAN & COLD CAVE – Isolation

Marta 1980. godine je bend Joy Division iznedrio album Closer koji je vremenom dobio status kulta u svetu rok i post-punk muzike.

Maja 1980. godine je pevač benda Ian Kurtis (Ian Curtis) sebi oduzeo život.

Prošlo je 40 godina povodom tog tužnog događaja koji su maja 2020. godine obeležili muzičari Mark Lanegan i Kold Kejv (Cold Cave) izvedbom pesme Isolation sa albuma Closer.    

Mark Lanegan je poznat po specifičnom baritonu te je zahvaljujući njegovom glasu, pesma oživela i oduševila čak i najtvrdokornije fanove benda Joy Division.   

Mark Lanegan je obogatio maj mesec ne samo izvedbom pesme Isolation, već i albumom Straight Songs of Sorrow.

But if you could just see the beauty,
These things I could never describe,
Isolation, isolation, isolation

THE KILLERS – Caution

Američki bend iz Las Vegasa The Killers je začinio maj mesec objavljivanjem svog šestog albuma pod imenom Imploding the Mirage.  

Caution je prva pesma i spot sa kojim smo se susreli još u martu, dok se u maju pojavio crno-beli video snimljen u studiju.

Pesma Caution je obogaćena gitarskom solo-deonicom bivšeg člana benda Fleetwood Mac.

Kako se pesma tiče devojke koja napušta Las Vegas, možemo slobodno reći da je pesma posvećena svima onima koji napuštaju svoja rodna mesta i porodice, zarad slobodnog i neizvesnog života.

I’m throwing caution
What’s it gonna be?
Tonight the winds of change are blowing wild and free

📸 Background image – Mohammad Metri (Unsplash)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *