Noć na zemlji - putovanja, Putujemo Kinom

Da li znate da Kinezi dva puta u toku godine obeležavaju Dan zaljubljenih

Ćiši je sličan prazniku Sveti Trifun kod pravoslavaca odnosno Sveti Valentin kod katolika

Pored svetskog Dana zaljubljenih (14. februar) koji se slavi svuda, pa i u Kini, Kinezi imaju svoj Dan zaljubljenih Ćiši (Qixi ili Qiqiao) koji se obeležava svake godine 7. dana 7. lunarnog meseca. Zbog toga se festival i zove Festival duple sedmice, Noć sedmice itd.

Ove 2020. godine se Dan zaljubljenih u Kini proslavlja 25. avgusta.

Kineska kegenda o pastiru i vili-tkalji

Kineski dan zaljubljenih je festival koji istorijski posmatrano postoji preko 2.600 godina i vezuje se za legendu o pastiru i tkalji. Tkalja je zapravo bila vila, najmlađa ćerka od sedam ćerki Kraljice raja. Jedne večeri, svih sedam ćerki su napustile rajsku palatu i otišle da se okupaju u reci na zemlji. U isto vreme je tuda prolazio siromašni pastir sa svojom magičnom kravom. Krava mu je rekla da je njemu potrebna lepa žena i da ako je želi, mora da ukrade jednu od svilenih haljina koje su ostavile vile na obali. Pastir je to učinio. Kada su izašle iz reke i shvatile da jedna haljina nedostaje, pastir je izašao ispred njih i rekao da će vili vratiti haljinu ukoliko krene sa njim. Kako nije imala izbora, vila čiju haljinu je uzeo je pošla sa njim.

Priča o nastanku Mlečnog puta i Danu zaljubljenih u Kini

Pastir i vila su živeli sretno neko vreme, sve dok Kraljica nije shvatila šta se desilo i tom prilikom pokušala da povrati svoju ćerku. Kako pastir nije tako lako dozvolio da ih razdvoji, ona je u konačnom besu „pocepala“ kosmos ukosnicom i stvorila „srebrnu reku“ (Mlečni put) kojom je zauvek razdvojila ljubavnike.

Jednom godišnje, svrake naprave most preko „srebrne reke“ i na taj način omoguće ljubavnicima da se vide.

Kineski dan zaljubljenih nekada i sad

Vekovi prolaze, ljubav ostaje…ljubav
(photo by TravelCoffeeBook on Pixabay)

Čitav niz rituala je vekovima bio upražnjavan i poštovan za vreme Ćiši festivala u Kini.

Devojke su odlazile u lokalni hram i molile se vili da im podari mudrost. Tom prilikom su palile papir. Tokom tkanja, izgovarale bi molitve. Tkanje se inače smatralo najvrednijom sposobnošću koju jedna žena može da ima. Održavala su se takmičenja u tkanju i drugim spretnostima koje se tiču domaćinstva. Žene bi tkale pod mesečevom svetlošću.

Festival je posebno bio poštovan i slavljen od strane novopečenih verenika. Našavši ljubav svog života, verenici bi se ritualno oprostili od pastira i vile i upuštali u bračne vode.     

Ukoliko na dan zaljubljenih pada kiša, veruje se da zapravo nebo plače nad razdvojenim ljubavnicima.

Kineski Ćiši festival je inspirisao Japanace za nastanak Tanabata festivala, Južno Korejce za Čilseok festival (Chilseok) i Vijetnamce za Tat Tik (That Tich) festival.

Danas proslava Ćiši festivala više podseća na zapadnjački Dan zaljubljenih. Čitav dan prolazi u znaku romantičnih ručkova i večeri, kupovine cveća, slatkiša i drugih poklona. Preporučuje se jedino izbegavanje kupovine kišobrana voljenoj osobi jer kineska reč za kišobran „san“ zvuči slično kao reč koja označava raskid.

📸 Background image – Denis Degioanni & Filipe Almeida (Unsplash)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *