Kafa i cigarete - životni stil

Da li znate da u Japanu postoje novine koje cvetaju

Photo by Paula Bruster on Unsplash

Verovali ili ne, u Japanu postoje dnevne novine koje cvetaju! Jer, sve što raste, htelo bi da raste i sve što cveta, htelo bi da cveta 🌷🌿

Japan iz dana u dan pokazuje (i dokazuje) koliko je napredan i razvijen u odnosu na većinu zemalja. Jedan od japanskih poslednjih izuma vrednih pažnje su novine napravljene od recikliranog papira koji može da se zasadi nakon čitanja. Ove novine se zovu Zelene novine (Green newspaper) i izum su izdavača koji stoji iza poznatih japanskih dnevnih novina The Mainichi Shimbunsha.

Inače, papir koji se može posaditi nije od juče. Ovakva vrsta papira je prisutna na tržištu godinama i predstavlja miks recikliranog papira, vode i semenki cveća i bilja. Moguće je napraviti i kući nešto slično.

Papir koji cveta se može iskoristiti na nekoliko kreativnih načina – jednom kada završite sa takvim papirom, ne morate ga baciti već ga rasparčajte, zasadite, zalivajte redovno i nakon nekoliko nedelja bićete prijatno iznenađeni cvećem i biljem koje raste.

Iza ove ideje i eko-novina stoji Dentsu Inc, jedna od najpoznatijih japanskih markentinških agencija koja sarađuje sa The Mainichi. Zelene novine nisu prva eko inicijativa koje su preduzele japanske dnevne novine. Njihova posvećenost u očuvanju životne sredine je poznata zahvaljujući prethodnoj kampanji koja je podrazumevala doniranje vode onom delu stanovništva koje se pati sa nabavkom čiste pijaće vode.

Eko-novine imaju veliku popularnost i uživaju uspeh. Dnevni tiraž koji čini 4 miliona primeraka kruži Japanom i ostvaruje prihod od 80 miliona jena odnosno 700 hiljada dolara. Škole su takođe deo projekta kako bi se u deca od malih nogu učila očuvanju životne sredine, i kako bi uvidela značaj reciklaže.

Kako bi smanjili emisiju ugljen-dioksida koja nastaje gomilanjem otpada, ljudi bi trebalo da se naviknu na reciklažu, naročito papira. Šta reći osim – budimo Japanci makar na jedan dan.

📸 Background image – Florencia Potter (Unsplash)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *